sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Ametisti

Ametisti on halutuin ja kaunein kvartsilaji. Jo egyptiläiset, etruskit ja roomalaiset tunsivat sen, ja Plinius vanhempi kuvaili sitä. Vanhassa Kiinassa ametistista valmistettiin pieniä kaiverrustöitä. Keskiajalla sitä arvostettiin suuresti myös Euroopassa, sitä nimitettiin piispankiveksi, ja sillä kuului olleen maagista voimaa. Ametisti oli rakastuneiden symboli ja raittiuden kivi, se suojasi taikuudelta ja noituudelta sekä ehkäisi juopumusta.
Astrologia: Babylonialaisilla Oinaan kivi, roomalaisilla Kauriin kivi, intialaisessa vedalaisessa astrologiassa Saturnuksen kivi safiirin ohella, nykyisin länsimaissa Kalojen ja Neptunuksen jalokivi.
Chakra: Kruunuchakra
Vaikutus kehoon: Auttaa neuralgiaan ja unettomuuteen, lujittaa tahtoa, parantaa aineenvaihdunnan sairauksia.
Kiven hoito: Varauksen poisto juoksevassa vedessä, uudelleen varaus nopeasti auringonvalossa.
Alkuperä: Metamorfiset kivet, hydrotermiset juonet, jokisorat.
Esiintyminen:
Jo keskiajalla brasilialaiset saattoivat ylpeillä ametistiesiintymillään. Noin 1,5 miljoonan neliökilometrin alueella se täyttää basalttilaavakerrosten akaattimantelien onteloita. Alue ulottuu etelässä Uruguayn puolelle. Harvinaisuus oli 10′2′1 metrin onkalo, Brasilia tuottaa ametisteja mm. Bahiassa, Minais Geraissa ja Mato Grossossa. Viime aikoina Boliviasta on löydetty ns. ametriini, ametisti-sitriini, jossa vaihtelevat violetit ja keltaiset värit, joskin värien vaihtelu on jyrkkä.
Ametisteja kaivetaan myös Yhdysvalloissa Montanassa, Mainessa, Georgiassa ja Arizonasaa, Kanadassa, Meksikossa, Boliviassa, Sri Lankassa, Intiassa, Deccanin laavatasangolla, Myanmarissa, Japanissa, Kiinassa, Koreassa, Armeinassa, Saksassa, Slovakiassa, Bulgariassa, Sveitsissä ja Irlannissa. Merkittäviä ametistien tuottajia ovat Madagaskar Zimbabwe, Mozambik, Zaire ja Australia. Venäjällä ametisteja tuotetaan Kuolan niemimaalla, Uralilla ja Jakutiassa.

Ametisti muodostaa suuria puhtaita kiteitä vain yksittäin. British Museumissa Lontoossa on ainutlaatuinen 343 karaatin hiottu ametisti ja muut museon pienemmät kivet painavat 75-90 karaatttia. Ne ovat kaikki peräisin Brasiliasta. Smitsonian Institutessa on brasilialainen 1362 karaatin hiottu ametisti ja Pohjois-Carolinasta peräisin oleva 202,5 karaatin ametisti.

Ametisteja istutettiin usein kruunajaiskalleuksiin, kuten Katriina Suuren valtikka tai Englannin kruunun valtikka. Vatikaanin aarteisiin kuuluu tunnettu paavin ametistisormus.

Työstö: viistohionta, pyöröhionta, suuret ja pienet gemmit.

Samankaltaisia mineraaleja: spinelli, fluoriitti, rubelliitti

Väri: Violetti, vaalean punavioletti
Viiru: Valkoinen
Mohsin kovuus: 7
Ominaispaino: 2,63-2,65
Lohkeavuus : ei ole
Murros : Simpukkamainen , erittäin hauras
Kiteet: Trigoninen kuusisivuisia prismoja, yleensä lyhyitä kiteitä, joissa vain pyramidipintoja
Koostumus: SiO2, piidioksidi
Läpikuultavuus: Läpinäkyvä
Valon taitto: 1,544-1,533
Kahtaistaitto:+0,009
Dispersio: 0,013
Pkeokroismi: erittäin heikko, violetista harmaanviolettiin
Absorptio 5500-5200
Fluoresenssi:heikko, vihertävä
Kemismi: Värin aiheuttavat Fe2+ Fe3+ sekoittumat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti