sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Jade

Jade

Jaden nimi tulee espanjan kielen sanoista pietras de ijada, “lantiokivi”.
Espanjalaiset löytöretkeilijät toivat jadea Väli-Amerikasta Espanjan kruunulle.

Historia : Neoliittisella kaudella jadesta tehtiin erilaisia tavaroita. Muinaiset kiinalaiset käyttivät jadesta nimityst “yu”, ja Kiinassa jadesta valmistettiin myös kulttiesineitä. Kiinassa jade oli valtiomahdin symboli ja kultaakin arvokkaampaa. Myös mayat ja atsteekit tunsivat jadeiitin. Sen otaksuttiin suojaavan munuaisvaivoilta ja parantavan niitä. Jadeiitti amuletit suojasivat pahalta.
Astrologiassa jade liittyy Rapuun,
Chakra: Sydänchakra anahata.
Vaikutus kehoon: Jade säteilee energiaa, vaikuttaa psyykeen, tukee munuais- ja rakkovaivojen paranemista, lievittää päänsärkyä ja unettomuutta.
Kiben hoito: Varauksen poistamiseksi pidettävä juoksevassa vedessä ja auringonvalossa uudelleenlataamiseksi.
Alkuperä: Metamorfiset kivilajit.
Esiintyminen:
Hiatoriallisista ajoista lähtien Burmassa ja Kiinassa on ollut maailmankuuluja jaden tuottajia. Erityisen kuuluisia olivat Urujoen laakson esiintymät Pohjois-Burmassa(Tawmaw, Mainmaw, Pangmaw). Muut esiintymät ovat Myitkynan maakunnassa, josta ovat peräsin arvokkaimmat raaka-aineet, Imperial-jadeiitti. Jadeiittia tuotettaan myös Tiibetissä ja Yunnanin maakunnassa, mistä on peräisin muuan 160 tonnin lohkare. Amerikan mantereella jadeiittia esiintyy Kaliforniassa, Guatemalassa, Meksikossa, Kolumbiassa. Australian eteläosassa, Papua-Uudessa-Guineassa, Uudessa-Seelannissa. Pienempiä esiintymiä on Kazakhstanissa Balhas-järven aluella, Venäjällä Uralilla, Sajan-vuoristossa, Armeniassa, Grönlannissa ja Italiassa. Kloromelaniitti tunnetaan myös Myamasrita, Italiasta, Rasnkasta ja Sveitsistä. Jadeiitista valmistettuja koruja voi ihastella monissa museoissa, kuten Pietarin Eremitaasi, Venäjän itäisten kulttuurien museossa tai Amerikan Luononhistoriallisessa museossa.
Työstö: Pyöröhionta, pienet, keskikokoiset ja suuret gemmit, koriste-esineet.
Samankaltaisia mineraaleja: nefriitti, amatsoniitti aventuriini, prehniitti, hydrogrossulaari, serpentiini, agalmatoliitti.

Väri: Vihreänvalkoinen, vihreä, vaaleanvihreä (albiitti-jadeiitti), harmaa, harvoin punertava, ruskea, violetti, vihreänpunainen (kolomelanitti), punainen, oranssi
Trasnparenssi: Läpikuultava, läpinäkymätön
Kiilto: Laisnkiilto, rasvakiilto
Murros: Epätasainen, simpukkamainen
Lohkeavuus 110 Hyvä
Kovuus: 6,5-7¨
Viirun väri: Valkoinen
Tiheys: 3,25- 3,36
Taitekerroin: Np 1,640-1,658, Nm 1,645-1663, Ng 1,652-1,673
Kahtaistaitto: 0,012-0,020
Dispersio : ei
Pleokrosimi:puuttuu
Luminesenssi
Kemismi: NaAl[Si2O6]. Värin aiheuttavat Fe2+ ja Fe3+, usein myös Cr+3 sekoittuminen (Imperial-jadeiitti).
Erityistuntomerkit: Harvoin kissansilmäilmiö

Taj Mahal on koristeltu jade-, jasper, safiiri-, turkoosi-, vuorikristalli- ja karneoli-jalokivillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti