sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Rubiini

Rubiini


Rubiinin nimi on johdettu latinan sanasta “rubens”, punainen. Rubiinin väri on lämmin ja hehkuva, ja rubiini on täydellinen tapa ilmaista voimakkaita tunteita. Rubiinisormus todistaa intohimoisesta rakkaudesta. Rubiiniin liitetään rakkaus, uskollisuus ja rohkeus.

Rubiinia on pidetty yhtenä arvokkaimmista jalokivistä vuosituhansien ajan. Intiassa rubiinia kutsuttiin “jalokivien kuninkaaksi”, ja hallitsijat järjestivät seremonioita toivottaakseen tervetulleeksi arvokkaan jalokiven hoviin.
Rubiini on korundumin muoto, yksi maankuoren kovimmista mineraaleista. Puhdas korundum on väritön. Kromi, titanium, rauta tai vanadium aiheuttavat kiven värillisyyden. Korundumit ovat Mochsin asteikolla kestävyydeltään 9, ja tätä kovempi on jalokivistä ainoastaan timantti. Ainoastaan punaista korundumia kutsutaan rubiiniksi , ja muun värisiä korundum-kiviä safiireiksi. Rubiinin ja safiirin läheinen suhde on tiedetty vasta 1900-luvun alusta. Ennen sitä rubiineina pidettiin myös punaisia granaatteja tai spinellejä. Tästä johtuen Britannian kruununjalokivistä “Musta Rubiini” ja “Timurin Rubiini” ovat oikeasti spinellejä.
Rubiini koostuu alumiinioksidista ja kromista sekä hyvin pienistä määristä muita alkuaineita riippuen jalokiven alkuperästä. Kromi antoi rubiinille sen loistavan värin kiven muotoutuessa syvällä maankuoressa miljoonia vuosia sitten. Kromi aiheuttaa kiviin myös halkeamia, minkä ansioista hyvin harvat rubiinit ovat yli 3 karaatin kokoisia. Harvinaisuuden vuoksi rubiinien hinnat ylittävät toisinaan jopa timanttien hinnat.

Rubiineista arvokkaimpiin kuuluvat burmalaiset rubiinit, joiden nimi ei välttämättä johdu alkuperästä. Burmalaisille rubiineille on tyypillistä täyteläinen punainen väri, joissa on sinertävä sävy. Myanmarin jalokivikeskuksessa Mogokissa kaivetaan esiin “Rubiinien laakson” kallisarvoiset jalokivet. Burmalaisten jalokivien väriä pidetään poikkeuksellisen elävänä ja loistavana.
Vietnamilaiset rubiinit ovat väriltään violetin sävyisiä ja thaimaalaiset tummanpunaisia ja ruskean sävyisiä. Thaimaalaisia rubiineja pidetään burmalaisten jalokivien jälkeen kauneimpina. Sri Lankan vadelmanpunaiset rubiinit ovat nykyään harvinaisia.
Muita rubiinien tuottaja-alueita ovat Pohjois-Pakistanin Hunza-laakso, Kashmir, Tadzhikistan, Laos, Nepal, Afganistan sekä Intia. Myös Keniasta ja Tansaniasta on löydetty rubiineja.


Rubiineiden ominaisuuksista merkittävin on väri ja läpinäkyvyys on toissijaista.

Rubiini Korut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti