sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Smaragdi

Smaragdi

Kauniiin, intensiivisen ja säteilevän vihreistä smaragdeista parhaimmat ovat timantteja arvokkaampia.
Smaragdin nimi on johdettu kreikan kielen sanasta “smaragdos”, vihreä jalokivi. Lukemattomia fantastisia tarinoista on syntynyt tämän jalokiven ymprille. Etelä-Amerikan Inkat ja atseekit pitävät smaragdia pyhänä jalokivenään. Vanhimmat smaragdit ovat Punaisenmeren rannalta Egyptistä. Egyptin faaraot käyttivät näiden “Kleopatran kaivoksiksi” kutsuttujen smaragdikaivosten jalokiviä 3000-1500 eKr,
Vuosisatoja sitten kirjoitetuissa intialaisten Veda-kirjoissa smaragdin mainitaan lupaavan onnea ja hyvinvointia. Intialaisten maharadzojen ja maharanien kokoelmissa oli loistavia smaragdeja. Yksi maailman suurimmista smaragdeista on “Mogulien Smaragdi”, joka löydettiin 1695, painaa 217.80 karaattia ja on noin 10 cm korkea. Jalokiven toiselle puolelle on kaiverrettu rukoustekstejä ja toiselle puolella kukkaornamentteja. Legendaarinen jalokivi myytiin Lontoon Christies`llä 2,2 miljoonalla dollarilla vuonna 2001.

Smaragdeja on arvostettu suuresti muinaisista ajoista saakka, mistä johtuen monet kuuluisimmista smaragdeista ovat museoiden kokoelmissa. New Yorkin Luonnontieteellisessä museossa on näytteillä Jehangir-hallitsijalle kuulunut puhtaasta smaragdista valmistettu kulho sekä yksi suurimmista kolumbialaisista smaragdeista, “Patricia”, joka painaa 632 karaattia. Bank of Bogotan kokoelman smaragdit ovat kooltaan 220-1769 karaattia. Iranin entisen hallitsijattaren Farah`n diadeemissa on smaragdeja. Turkin sulttaanit rakastivat smaragdeja, ja Istanbulin Topkapi-palatsissa on näytteillä koruja, kirjoitusvälineitä ja veitsiä, jotka on kaikki koristeltu smaragdeilla ja muilla jalokivillä.

Smaragdin vihreä on elämän ja aina saapuvan kevään väri, joka on vuosisatojen ajan pidetty kauneuden ja pysyvän rakkauden symbolina. Muinaisessa Roomassa vihreä oli Venuksen, rakkauden ja kauneuden jumalattaren, väri. Vihreällä on tärkeä asema monissa kulttuureissa ja uskonnoissa edelleen. Vihreä on islamin pyhä väri, joka on monissa Arabien liigan valtioiden lipuissa. Katolisessa kirkossa vihreää pidetään kaikkein luonnollismpina ja elemental liturgisista väreistä.

Smaragdinvihreä välittää harmonian, rakkauden ja elämänilon tunteen. Pliniuksen mukaan ihmissilmä ei ikinä saa tarpeekseen tästä loistavasta mieltä ilahduttavasta väristä. Vihreää pidetään raikkaana ja elävänä värinä, joka ei ole ikinä yksitoikkoinen. Smaragdinvihreä säilyttää eläväisen loistonsa kaikkine vivahteineen.

Syvä, elävä väri lisää smaragdin arvoa. Lisäykset eivät vähennä hyvänvärisen jalokiven arvoa, ja niitä pidetään luonnollisesti muodostuneen jalokiven ominaisena piirteenä.
Vanhimmat, 2600 miljoonan vuoden ikäiset smaragdit ovat Zimbabwesta ja Pakistanista löydetyt smaradit ovat 9 miljoonan vuoden ikäisiä. Smaradit ovat beryllium-alumiinisilikkaatia, joka kovuus on 7.5-8 ja kuuluvat vaaleansinisen akvamariinin, vaaleanpunaisen morganiitin, heliodorin ja vaaleanvihreiden beryllin kanssa berylleihin. Puhdas berylli on väritön. Smaragdissa on kromia ja vanadiumia, joista se saa kiehtovan värinsä. Nämä aineet ovat yleensä maankuoren eri osissa. Intensiivisten laattaliikuntojen aikana aineet pääsivät kosketuksiin toistensa kanssa, jolloin kristallisoituivat kauniit smaragdit. Suurien, virheettömien smaragdien muodostuminen on harvinaista, mistä johtuu jalokivien arvokkuus.

Kolumbia on smaragdien suurin tuottaja, ja maassa on 150 smaragdilöydöstä, joita kaikkia ei käytetä tällä hetkellä. Tunnetuimpia ovat Muzo ja Chivor, missä smaragdeja kaivettiin jo inkojen aikana. Taloudellisesti tärkein kaivos on Coscuez, jossa on noin 60 louhosta ja joka tuottaa noin kolme neljännestä Kolumban smaragdeista. Kolumbian smaragdeilla on hieno, loistava väri, jossa ei ole sinertävää sävyä. Smaragdien väri vaihtelee löytöpaikan mukaan, mutta kolumbialaisia smaragdeja pidetään arvokkaimpina. Hyvälaatuisia smaragdeja saadaan Zambiasta, Braziliasta, Zimbabwesta, Madagaskarilta, Pakistanista, Intiasta ja Afganistanista.

Smaragdi jalokiviterapiassa:
Vauraus ja luovuus, rauhoittava, turvallisuuden tunne rakkaudessa, suhteen alun vaikeudet, parantajat jotka ottavat muiden asiat liian raskaasti tai eivät hoida itseään riittävästi, “haavoittunut parantaja”. Sydänchakra. Masennus ja unettomuus. Hengittäminen, synnytys, verensokeri, reumatismi, näkökyky, selvänäköisyys, muistin vahvistaminen, ajatusten selkeys.

Smaragdi Korut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti